test

Α1 – Round 16 : Χώματα – Σφυριά

Χώματα και Σφυριά συνθέτουν ένα ζευγάρι που εκ των προτέρων ξέρουμε ότι θα μας προσφέρει συγκινήσεις. Τα Χώματα κάθε χρόνο έχουν στόχο να προχωρήσουν στα πλέι οφς, ενώ φέτος τα Σφυριά διανύουν την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους στη λίγκα.

Πού θα φτάσουν; Δεν είναι και λίγο να πηγαίνεις από το Championship ως το Α1 μέσα σε μία σεζόν. Τα Σφυριά φέτος είναι η μία από τις δύο ομάδες που το έκαναν, η μία από τις μόνες δύο που το έχουν καταφέρει στην ιστορία της λίγκας. Και στο Α1 μόνο κομπάρσοι δεν είναι. Νίκη επί του πρώτου του ομίλου, νίκη επί του πρωταθλητή, 5 ροζ φύλλα συνολικά, μόλις ένα εκ των οποίων κόντρα σε ομάδα που τερμάτισε πιο χαμηλά από αυτά στη βαθμολογία. Μπαίνουν στα πλέι οφς διψασμένα και έτοιμα για εκπλήξεις! Μένει να καταφέρουν να αντέξουν και χωρίς τον φύσει και θέσει αρχηγό τους, Σαμέρα, ο οποίος θα τα καθοδηγεί τραυματίας από τον πάγκο, με την αστείρευτη ενέργεια που βγάζει στο παρκέ να πρέπει να καλυφθεί από τους υπόλοιπους.

Αχ αυτός ο Βλάσσης: Ο Βλάσσης έχει παίξει σε 6 ματς στο Α1 με τα Χώματα. Χωρίς αυτόν η ομάδα του έχει 4-4 και με αυτόν στο παρκέ έχει 5-1 με μόνη ήττα εκείνη από τον 1ο του ομίλου Ρεμπελιακό. Στις 5 νίκες της ομάδας του ο Βλάσσης είχε 22.2 πόντους, 10.2 ριμπάουντ και 1.4 τάπες, με τα εκπληκτικά 58% στα δίποντα και 85% στις βολές με πάνω από 9 εκτελεσμένες ανά ματς! Τα Σφυριά έχουν πολύ μεγάλη πρόκληση μπροστά τους στο να τον αναχαιτίσουν.

Προτεραιότητες και δυσκολίες: Ποιος θα κρίνει την αναμέτρηση; Τα Χώματα παρατάσσονται έτοιμα με τον all-around Διαμαντόπουλο, το σουτ του Καραμανλή, τον Γκάτση Σ. που κάνει τα πάντα στο ρόλο του οργανωτή για την ομάδα του και είναι αμυντικός ογκόλιθος, τον Λιγνό και τον Δημητριάδη. Απ’ την άλλη, ο Κωνσταντινόπουλος και ο Τηλιγαδας θα ηγηθούν της προσπάθειας των Σφυριών με τις επιθετικές τους αρετές, με τους Μπακολα, Ρουμπη, Καραμαουνα, Καραβα να τους συνεπικουρούν. Αν τα Σφυριά αναχαιτίσουν τον Διαμαντόπουλο, τον Βλασση και τον Γκατση Σ. θα αποκτήσουν τον πρώτο λόγο στη σειρά. Απ’ την άλλη τα Χώματα πρέπει να περιορίσουν τον Τηλιγαδα, τον Κωνσταντινόπουλο και να φθείρουν τον Καραμαουνα στη ρακέτα των αντιπάλων τους.

Η ζωή στο τρίποντο: Οι δυο ομάδες μοιάζουν αρκετά αγωνιστικά. Νιώθουν άνετα στο 5 εναντίον 5, παίζουν σκληρά στη ρακέτα, με καλή περιφερειακή άμυνα, ενώ ψάχνουν τον αιφνιδιασμό μόνο όταν έχουν σίγουρο πλεονέκτημα. Τα Χώματα σκόραραν 62.2 πόντους στο Α1, ενώ δέχονταν 60.4 σε κάθε ματς. Τα Σφυριά σκόραραν λιγότερο, 56.9 πόντους ανά ματς, και επέτρεπαν 63.5 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Μεγάλο ρόλο στη σειρά θα παίξει το τρίποντο. Οι δυο ομάδες είναι από εκείνες στη λίγκα που το χρησιμοποιούν περισσότερο. Τα Χώματα κάνουν φέτος 29.7 τρίποντα ανά ματς, ενώ τα Σφυριά 26.2 σε κάθε παιχνίδι τους. Τα ποσοστά είναι παρεμφερή, 22% για τα Χώματα και 24% για τα Σφυριά. Όποιος βρεθεί στο καλύτερο βράδυ, όταν οι άμυνες κλείσουν στη ρακέτα, θα έχει και τον πρώτο λόγο.

Η στιγμή: Για τα Χώματα η νίκη επί των Red Hot Chili Hoopers και μάλιστα σε παιχνίδι που επέστρεψαν από το -20. Για τα Σφυριά η πολύ μεγάλη νίκη επί των Butchers, αλλά και τα δύο ροζ φύλλα με Στιγκιντριακούς και Dirtus Bologna που έδειξαν ότι μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν όταν το θέλουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Δύο σκληρές ομάδες, από αυτές που σου αρέσει να βλέπεις στα πλέι οφς. Μια σειρά με φαβορί, αλλά και με προδιαγραφές για να μας κάνει να τη συζητάμε. Θα μπορέσουν τα Χώματα να επιβεβαιώσουν τον χαρακτήρα του φαβορί; Ή τα Σφυριά θα συνεχίσουν να ζουν το όνειρό τους με πρόκριση στην οκτάδα του Α1 προερχόμενα από το Championship;